"Tekst is als muziek. Met de juiste toon en een goed ritme gaan de poppetjes dansen."

- Martin ter Denge

FreshText levert de friste teksten en vertalingen van Twente. Het Rijssense tekstbureau is in 2016 opgericht door Martin ter Denge. Als taalfanaat schrijft Ter Denge al jaren columns, journalistieke artikelen, persberichten en ander tekstwerk. Allemaal met een eigen twist. In het Engels, Nederlands én het Twents.

Mijn meertalige groei
"Als kind was ik al elke dag met taal bezig. Als mijn oudere zussen op de middelbare school huiswerk voor Duits maakten, pakte ik hun boeken voor Engels. Of andersom. Ook had ik al snel in de gaten dat mijn ouders onderling een andere taal spraken dan het Nederlands: Nedersaksisch. De CITO-toets wees er dus niet heel verrassend op: die jongen moet iets met taal doen.

Op de middelbare school blonk ik vooral uit in Engels en Duits. De keuze was snel gemaakt: lerarenopleiding Engels aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. Na een stage in het Ierse Dublin, waar ik vooral goed Guinness leerde tappen en zwaar, snel Iers Engels leerde spreken, hoorde ik toch weer het Nedersaksisch. Die taal van thuis, met dat zwierige, zachte, zangerige Rijssense accent.

Omdat ik Engels prachtig vond, maar tijdens het lesgeven niet altijd hetzelfde enthousiasme tegenkwam, stapte ik over naar de opleiding Engelse Taal en Cultuur aan de Universiteit van Utrecht. Daar kon ik helemaal losgaan op taalkunde, dialectologie, literatuurstudies, creatief schrijven, journalistiek en vertalen. De daarop volgende masterstudie Interculturele Communicatie sloot ik af met een 8 voor mijn scriptie, waarin ik de toepasbaarheid van het Engels, Nederlands, Nedersaksisch en Duits in grensoverschrijdende handelscommunicatie onderzocht.

Na periodes als vertaler en marketing- en communicatiemedewerker bij verschillende bedrijven werd het tijd om voor mezelf aan de slag te gaan. FreshText was geboren. Taart!"

 

Bekroond werk
Vooral zijn Twents Nedersaksische tekstwerk baart opzien: in 2011 wint Ter Denge de Twentse Taalaanmoedigingsprijs voor zijn aanstekelijk enthousiasme voor de taal. In 2012 schrijft hij de winnende liedtekst voor de Jazzerieje, een onderdeel van het Grolsch International Jazz Festival in Enschede.