Al ruim een decennium (slik!👵) sta ik voor én achter de camera op het zakelijke toneel. Ook ik heb vroegah als Marketeer in loondienst meegewerkt aan de traditionele bedrijfsfilms. Grote producties van duizenden euro’s, toen nog vernieuwend. Steek je hand op als je ook ooit te veel tijd stak in het maken van een fancy logo-intro voor je YouTube-video’s, al dan niet gebaseerd op een Envato Elements-template 🙋♀️. Voelde professioneel enzo.
Tijden veranderen. Is je video-aanpak mee-ontwikkeld? Hier 5 do’s en don’ts voor een update van jouw videostrategie:
❌ Je denkt dat je dit nodig hebt:
1. Nieuwe camera(accessoires).
2. Een fancy logo-animatie als opener voor iedere video.
3. Een woord-voor-woord-script om je collega’s een voor een je merkboodschap op te laten dreunen, want je hebt iets gehoord over 𝘦𝘮𝘱𝘭𝘰𝘺𝘦𝘳 𝘣𝘳𝘢𝘯𝘥𝘪𝘯𝘨.
4. “Trots op onze bedrijfsvideo” als begeleidende tekst op social media.
5. Een keer per (vijf) jaar een bedrijfsfilm met Oscarwaardige videotechnieken.
✅ Je kunt beter hierop focussen:
1. Basiskennis over licht en geluid: leer eerst het maximale halen uit de (smartphone)camera die je hebt.
2. Binnen de eerste paar seconden een duidelijke belofte meegeven over de meerwaarde van de video voor de kijker, of nieuwsgierigheid wekken. Die animatie van je logo verspilt waardevolle tijd, waarmee je je kijker had kunnen aanspreken.
3. Vooraf noteren: de hoofdboodschap (kapstok), wat de kijker mee moet nemen en kernpunten (haakjes) om doelgericht te blijven boeien in de video. Maak ruimte voor creativiteit, spontaniteit en extra verhaallijnen die “on the spot” ontstaan.
4. Begeleidende teksten die focussen op meerwaarde voor de kijker en platformspecifiek zijn geoptimaliseerd. Voor YouTube steek je zaken anders in dan LinkedIn.
5. Video doorlopend inzetten als onderdeel van een overkoepelende contentstrategie en -kalender. Dit geeft houvast om constant onder de aandacht te blijven van jouw doelgroep, zonder dat jij of je collega’s een contentburn-out krijgen.
Minimale tweaks, maximaal contentrendement
Zo breiden Martin en ik onze verhalenmakerij FreshText uit met een videoverhaalconcept, FreshTakes. Tegelijk zorgen we dat we andere contentformats inzetten. Zo halen we meer uit een video die we eerder maakten en spelen we in op verschillende communicatievoorkeuren van mensen.
Case in point: deze blogpost is een gerecyclede versie van een LinkedIn-post en deze promovideo voor FreshTakes. De boodschap is hetzelfde, het format een tikkeltje anders. Op die manier haal je je met minimale tweaks aan een videopost meer uit je investering, en breng je je merk en boodschap meerdere keren onder de aandacht.
Dus focus vooral op welk verhaal je wilt vertellen, wat de kijker eraan heeft, hoe je de boodschap krachtig overbrengt én strategisch verspreidt met steeds voller rakende tijdlijnen.
Klinkt simpel? Druk zelf maar eens op die rec- en publiceerknoppen, doe dat minimaal een half jaar lang iedere maand, en we praten weer verder 🙃
Auteur van deze blog:
Gerieke Pluimers
Also known as “Madame MarCom”. Gerieke beschikt over een even kritische blik als scherpe pen. Met 11+ jaar marketing- en communicatie-ervaring helpt ze achter én voor de schermen mee om FreshText en klanten online te ontwikkelen. Ze houdt het communicatieve totaalplaatje in het oog en richt zich vooral op projectmanagement en eindredactie.